Hoe sla je de perfecte bal af op de golfbaan?
Dat hangt helemaal af van je start positie. De kern van de methodiek van Het Nieuwe Golfen start met de impacthouding, ofwel de raakhouding.
Nieuwe golfers beginnen in de impacthouding, met één belangrijk doel voor ogen: een krachtige, gecontroleerde slag met een rotatie rondom de voorste heup. Binnen een seconde keren ze terug naar deze gewenste positie. Dit vergroot aanzienlijk de kans op een succesvolle balvlucht. Bovendien maken ze slim gebruik van hun ‘muscle memory’, en als bijkomend voordeel wordt onnodige beweging geëlimineerd uit hun swing.
Afslaan begint bij de impact houding
De impacthouding in golf is de positie waarin je lichaam en club zich bevinden op het moment dat de club de bal raakt. Het is een van de meest cruciale momenten in de golfswing omdat het bepaalt hoe de bal zal reageren en welke richting en afstand deze zal afleggen.
We hebben een stappenplan gemaakt, zodat jij vanuit de impact houding jouw ballen consistent kunt afslaan golf.
Deze uitleg is gebaseerd op tien “partituren” die je kunt volgen om de perfecte swing te bereiken (zie video). Het doel is om het clubhoofd soepel in de juiste baan rondom je lichaam te bewegen. Denk aan deze partituren als punten die je met precisie met elkaar verbindt.
Stap 1: Begin in de Impacthouding
Dit is de startpositie voor de Nieuwe Golfer. Hier noemen we dit ‘de oorsprong’ of ’thuis’. Ongeveer 70-80% van het gewicht bevindt zich op het voorste been. Je heupen zijn 45 graden gedraaid richting het doel. Je handen bevinden zich ver voor het clubhoofd. Er is een duidelijke verbinding tussen je armen en romp, en je hoofd is in lijn met je wervelkolom.
Stap 2: De Draai van de Heupen
In deze fase draai je je heupen naar rechts terwijl de bladstand haaks blijft op de gewenste lijn. Het gewicht verschuift iets naar het midden. Je linkerarm en de club vormen nu één rechte lijn, wat we de eerste hefboom noemen.
Stap 3: Scharnieren van de Polsen
Hier creëer je een 90-graden hoek tussen je onderarmen en de shaft van de club (de tweede hefboom). Er is ook een 90-graden hoek tussen je rechteronderarm en bovenarm. De shaft vormt een 90-graden hoek ten opzichte van je wervelkolom.
Stap 4: Maximale Spanning
Dit is waar je maximale spanning opbouwt tussen je romp en onderlichaam (de derde hefboom). Het gewicht is gelijk verdeeld over beide benen, en je rechterelleboog komt los van je romp.
Stap 5: Terugdraaien van de Heupen
In deze fase, met dezelfde hoeken als bij partituur 4, draait je linkerheup zich weer terug, wat resulteert in een verschuiving van het gewicht naar het linkerbeen (ongeveer 60% op links). Belangrijk is dat je rechterelleboog weer naar je lichaam beweegt.
Stap 6: Terug naar de Impacthouding
De shaft- en handpositie zijn vergelijkbaar met partituur 2, maar nu ligt het gewicht bijna 70% op het linkerbeen. De heupen zijn ongeveer 30 graden geopend richting het doel.
Stap 7: Terug naar de Oorsprong
Deze positie is identiek aan partituur 1, waardoor je weer terugkeert naar ’thuis’. Dit is het punt waar je lichaam een referentiepunt heeft.
Stap 8: Post-Impact Positie
Het clubhoofd bereikt gelijke hoogte met je handen. Je heupen zijn ongeveer 80 graden gedraaid richting het doel, met ongeveer 90% van het gewicht op het voorste been. Je rechterarm strekt zich. Je hoofd blijft in lijn met je wervelkolom, en de hoek van je wervelkolom (45 graden) blijft behouden.
Stap 9: Scharnieren van de Polsen – Vervolg
Nu herhaal je het scharnierproces van je polsen. De shaft vormt weer een 90-graden hoek ten opzichte van je wervelkolom, en de club volgt een natuurlijke baan richting de finish.
Stap 10: De Afwerking
Dit is het moment van totale draaiing, met 100% van het gewicht op het voorste been. Je staat in balans op één been, je heupen zijn volledig gedraaid richting het doel, en je hebt de swing volledig afgerond.
Deze stappen vormen een leidraad om de perfecte golfswing te bereiken en kun je altijd goed afslaan op de golfbaan, waarbij precisie en consistentie van cruciaal belang zijn.
Afslaan op de golfbaan
Het begint dus allemaal met het innemen van de juiste positie: de impacthouding.
Daarna je golfswing. Wanneer je bovenstaande stappen blijft oefenen (Train de partjes zo langzaam als je kan) bouw je muscle memory op. Zo zul je zien met elke slag dat je het steeds gemakkelijker kan uitvoeren. Zoals bij elke vaardigheid, geldt ook bij golf: oefening baart kunst. Maak tijd vrij om te oefenen op de driving range of met een coach (link).
Zin om het eens in het echt te proberen? Kom dan naar een training Slagkracht of schrijf je in voor het online coachingsprogramma.