Wat kunnen wij golfers leren van rugby?
Rugby is een stoere sport. Ruige mannen met grote lichamen, dijbenen als aambeelden, armen als mokers en handen als kolenschoppen. Maar ook kleine, razendsnelle sprinters die als een komeet vooruitschieten en topsprinters het nakijken kunnen geven.
Een perfecte combinatie van fysieke kracht, snelheid en techniek.
Het is ook een sociale sport. Na afloop van matches, drinken de grootste vijanden samen vele liters bier. En de toeschouwers gedragen zich voorbeeldig. Tijdens rugby wedstrijden worden vriendschappen voor het leven geboren.
Je kunt op twee manieren scoren bij rugby. Door de bal op de grond te drukken voorbij de doellijn, een zogeheten TRY (vijf punten), of door de bal tussen de palen van een H-vormig doel te trappen, de CONVERSIE ( twee punten).
De conversie is de beloning voor een geslaagde try, dus een bonus.
Afgelopen week waren we te gast bij de ‘Houtsche Rugbyclub’ in Haarlem.
De overeenkomsten tussen rugby en golf
Er zijn veel overeenkomsten in de techniek van de conversie in rugby en een goede drive bij golf. In beide gevallen zal de bal de lucht in moeten worden gebracht, gelanceerd. Er dient afstand te worden overbrugd in een vastgestelde richting.
Afstand en precisie zijn dus zeer belangrijk voor succes.
In beide gevallen rust de bal op een tee.
Noodzakelijk om ruimte tussen de bal en de grond te creëren zodat de bal van onderen kan worden geraakt. Zowel de kicker als de golfer zal de bal moeten raken in een opgaande beweging. Bij de kicker stijgt zijn been, bij de golfer stijgt het clubhoofd.
Beiden zullen hun gewicht op het voorste been moeten hebben tijdens “impact”. Maar gelijktijdig zal hun romp zich nog achter de bal moeten bevinden. Hun heupen zijn ingedraaid richting het doel en bij de kicker strekt zijn been ver voorbij het raakmoment terwijl dit voor de rechterarm van de golfer het geval dient te zijn.
Een kwestie van beheersing van techniek, door zinvolle trainingsuren.
Driver drama’s bij golfers
Het gros van alle golf(st)ers, lukt het maar niet om met de driver de bal te lanceren. Ze raken de bal steeds in een neerwaartse beweging, met een dalend clubhoofd.
Hierdoor is er nauwelijks tot geen ‘launch’, missen ze de ‘sweetspot’ op het clubblad, waardoor de ‘ball-speed’ te laag ligt. En waardoor er zijdelingse spin (RPM) op de bal ontstaat.
Gevolgen: afstandsverlies en precisie problematiek (slicen)
Ze zijn onwetend en dus onschuldig. Ze hebben recht op “the convenient truth”.
Het Nieuwe Golfen | Baas over je ballen
De “groten” der aarde zijn baas over hun ballen. De tourspelers, lukt het wel om de bal met de driver te raken in een opgaande beweging.
Zij hebben wel launch, raken wel de sweet spot, ontwikkelen ontzettend veel ball-speed en hebben nauwelijks tot geen RPM.
Wil jij dat ook? Stel je eens voor dat jouw driver jouw allergrootste wapen wordt!
Meld je aan bij Het Nieuwe Golfen.
Op jouw golfsucces!
Michel Put
Team True Groove
Je las een blogartikel van Het Nieuwe Golfen.
Reageren mag altijd en delen ook.
Wat ook mag is doorklikken naar de volgende stap in jouw golfleven.
Dit zijn jouw opties:
- Golf Coaching programma ‘Baas Over Je Ballen’
- ONE Length fitting Experience
- Proeftraining Slagkracht
- Telefonische kennismaking
En verder?