Alle golf coaches ter wereld hebben hetzelfde doel. Ze willen hun leerlingen naar een hoger niveau tillen. Hen meer golfgeluk laten ervaren. Bij Het Nieuwe Golfen is dat zelfs ons hoogste doel 🤩!

Golf coaches hanteren allemaal een andere werkwijze. Hebben hun eigen stijl ontwikkeld. Een plan van aanpak gevormd. Ze gebruiken hierbij een receptenboek. Een manuscript dat de leidraad vormt waarbinnen zij met persoonlijke voorkeuren kunnen experimenteren.

Uiteraard kunnen ze onmogelijk om deze 7 wetmatigheden heen.

In deze blog vind je de antwoorden op de 3 meest gestelde vragen over Het Nieuwe Golfen, maar eerst even wat achtergrond informatie.

De bal is de vliegende rechter

De bal reageert op de wetmatigheden op impact en fungeert als de zogenaamde ‘vliegende rechter’ (met de tee als stille getuige 😉). Het gaat er uiteindelijk om, dat je iets kunt herhalen dat effectief is en stand houdt onder druk.

Uiteraard heeft iedereen het recht op een persoonlijke mening. Echter, op het moment van impact is er geen ruimte voor persoonlijke meningen.

Tijdens de ‘speed-date’ tussen clubblad en bal (slechts 0,5 milliseconde) gelden mechanische wetten. Hierop wordt je afgerekend. Keihard.

Het vonnis van de bal is onvoorwaardelijk en dwingend. Vertelt jou als golfer, exact waar je aan toe bent.

Heel erg confronterend, maar wel heel duidelijk.

Als het misgaat op impact, dan ben je meteen ‘de Sjaak’.

Het receptenboek dat ik doorbladerde tijdens mijn opleiding tot PGA A-professional, was de zogenaamde ‘Teaching Manual’ van Dr. Gary Wiren. De holy Bijbel van de PGA.

Gary Wiren is een Amerikaan, vooraanstaand coach in de vorige eeuw en een goede bekende van mijn toenmalige opleider, Ad Wessels.

Ad staat in de golfwereld bekend als een uitgesproken persoonlijkheid. Hij runde de golfschool op Golfbaan Spaarnwoude tijdens de eerste echte ‘boom’ van de golfsport in de jaren negentig.

Tijdens mijn B-opleiding,(1993-1995) merkte ik dat er meer wegen naar Rome leidden en begon ik mezelf af te zetten tegen de mainstream benadering.

Ik mistte op dat moment alleen nog de exacte informatie en ontbeerde de kennis, maar ik voelde en wist dat er een simpelere manier moest zijn om de ‘in’gewikkelde golfswing te 'ont’wikkelen.

Nadat ik ook mijn A-opleiding (1998) had afgerond, want ja, ik ben volledig gekwalificeerd PGA A-professional, bleef de onvrede en frustratie in mijn geest rondwaren.

De heilige bijbel van de PGA

Swingfintiy, de ‘benenswing’

Dit resulteerde in 2005 in een andere aanpak. ‘Swingfinity’ werd de naam van de methodiek die de golfswing liet ontstaan vanuit de principes van de loopbeweging.

Een swing die tot stand kwam door het afzetten van de benen tegen de grond.

Maar ook met deze methode lukte het mij niet om mijn leerlingen structureel meer stabiliteit te geven in hun swing. De swing was te afhankelijk van een juiste timing en kwetsbaar onder druk van een wedstrijd.

Mijn zoektocht duurde voort.

Totdat mij in 2015 een artikel van Joost Steenkamer onder ogen kwam….🧐

MOT: Moment Of Truth

Het artikel zoomde in op het belangrijkste moment van de golfswing.

Impact 💥

Ik herinner me mijn enorme vreugde op dat moment. Een gevoel van thuiskomen.

Euforisch nam ik contact op met Joost om een afspraak te maken.

Fast Forward naar nu ⏭ : inmiddels is MOT door de golfers die het toepassen, getransformeerd naar de methodiek van Het Nieuwe Golfen.

En lukt het ons wekelijks om steeds meer golfers uit het hele land (en Vlaanderen), kennis te laten maken met het recept en de ingrediënten van Het Nieuwe Golfen.

Tijdens Slagkracht, de proeverij, ondergaan ze de transformatie van frustratie naar geluk. Van onwetendheid en onschuld, naar know how en medeplichtigheid.

De reacties van de deelnemers na afloop van de coaching-sessies zijn unaniem enthousiast. Ongelooflijk bijzonder om dit steeds weer mee te beleven en een groot voorrecht als mens!

Toch staan nog veel golfers sceptisch tegenover de methodiek van Het Nieuwe Golfen.

Enerzijds omdat ze niet exact weten wat het inhoudt, het is anders, onbekend. En onbekend maakt onbemind.

Anderzijds omdat er vanuit de coaching-wereld (de collega golfprofessionals) nog vaak laatdunkend over wordt gesproken. Of dat de methodiek zelfs belachelijk wordt gemaakt.

De 3 meeste gestelde vragen over Het Nieuwe Golfen

Daarom wil ik in het kort ingaan op de drie meest gestelde vragen over Het Nieuwe Golfen. Een Top 3. Mijn antwoord op deze vragen, geeft jou de keuze. Een keertje aansluiten bij de proeverij of blijven doen wat je al doet.

Als je er al een tijdje over denkt om het een keertje te gaan doen, weet dan: doen is uiteindelijk de beste manier van denken!

#1 Die beginhouding ziet er zo gek uit?

Op het eerste gezicht snap ik deze opmerking. De houding waarin de Nieuwe Golfer start is dezelfde houding als de houding tijdens het raken van de bal. Tijdens impact.

Die houding is anders dan jij gewend bent. Misschien herken je de houding zelfs niet, omdat je er zowel figuurlijk als letterlijk nog nooit bij hebt stil gestaan?

Waarschijnlijk heeft jouw golfcoach je nog nooit in de impact houding laten staan. Is jouw coach vooral bezig met allerlei bewegingsgerichte aandachtspunten en ligt de focus op de backswing?

Of voelt het vreemd en wellicht ongemakkelijk als je de houding inneemt?

Feitelijk is de houding allesbehalve ‘gek’.

De houding is juist ‘té gek’!

“If you change the way you look at things, the things you look at change…”

Het is namelijk de houding die alle topspelers en speelsters hebben op het moment dat ze de golfbal raken.

De houding die ervoor zorgt dat alle wetmatigheden op zijn plaats vallen.

Jou in staat stelt om tijdens het doorslaggevende moment van de swing het enige juiste te doen.

Door de houding als ‘gek’ te benoemen, geef je aan dat je eigenlijk niet weet dat de pro’s in deze houding komen tijdens impact.

Ben Hogan op impact 💥

Het Nieuwe Golfen steelt het beste van de besten. Door te starten vanuit deze houding steel je feitelijk ‘het beste van de besten’. En je wordt er ook nog eens voor beloond, in plaats van te worden gestraft!

Je lichaam is je zeer dankbaar wanneer je vanuit de impact houding je swing zult starten. Het beschikt namelijk over het fantastische fenomeen dat ‘propriocepsis’ wordt genoemd.

Het vermogen om exact te weten waar het zich in tijd en ruimte bevindt.

Het lichaam maakt de herinnering van de houding aan en weet dus exact waar het naar toe terug moet keren (muscle memory). Ontzettend handig dus!

#2 Deze houding gaat zeker ten koste van afstand?

Ook deze opmerking komt ons vaak ter oren.

Maar het tegendeel is waar!

Starten vanuit impact kan er bij een aantal mensen toe leiden dat hun backswing wat korter wordt, doordat ze iets minder ver kunnen indraaien.

Hierdoor is de potentiële snelheid die ze in het clubhoofd kunnen ontwikkelen een fractie lager. Echter, er is een andere factor die een veel grotere bijdrage levert aan afstand.

Balsnelheid 🚀

De ontwikkelde balsnelheid is voor minstens 80% verantwoordelijk voor de afstand die de bal aflegt.

En balsnelheid neemt juist toe bij het zuiver raken van de bal! Hoe zuiverder het balcontact, hoe groter de afstand die de bal overbrugt.

Iedere golfer zal beamen dat ze de bal vaak veel verder slaan als ze de backswing ietsje inkorten. Het balcontact wordt zuiverder. Dit is vaak zelfs het advies van de coach ter plaatse. Komt nog eens bij dat de gemiddelde golfer vaak niet meer de jongste en meest soepele persoon is.

Door vanuit de impact houding te starten neemt de kans op zuiver balcontact gigantisch toe. Helemaal als je ook nog eens met golfclubs speelt die dezelfde lengte hebben (zogenaamde ONE Length clubs)

#3 Moet ik mijn (hele) swing veranderen?

Ons standaard antwoord: “Als jouw swing nu voor enorme voorspelbaarheid zorgt en je Baas bent over je Ballen, blijf dan vooral doen waar je mee bezig bent!”

Echter, in de meeste gevallen is de swing van de golfer een aaneenschakeling van allerlei manipulaties en interventies. De swing van de gemiddelde golfer (94% van alle amateurs wereldwijd!) leidt tot maar één ding: instabiliteit / inconsistentie.

Het goede nieuws is, dat je als Nieuwe Golfer eigenlijk nauwelijks hoeft te schaven aan je swing.

Hoe komt dat?

Doordat je de impact houding als starthouding gebruikt en je lichaam dus weet waar het naar terug kan keren, maak je heel slim, zonder erover na te hoeven denken, gebruik van een interne reorganisatie.

Dat klinkt zwaar, reorganisatie. Het mooie is, dat het een onbewuste reorganisatie betreft, waar je alleen maar de directe voordelen van zult ondervinden.

Je lichaam verandert namelijk automatisch de ongewenste beweging in een gewenste beweging doordat het terug wil keren in de houding waarin het startte. De impact houding.

Het doel heiligt in dit geval heel duidelijk de middelen!

Door te starten vanuit impact geef je jouw lichaam een referentie.

Uiteraard lukt dat niet altijd direct, maar de transformatie krijgt wel altijd binnen een zeer korte tijd gestalte.

Dit betekent dat die hele lange lijst die in je hoofd afgewerkt wordt, voordat je überhaupt tot bewegen komt aanzienlijk korter wordt. Hierdoor kun je i.p.v. te denken, overgaan tot doen!

Proeftraining Slagkracht

Dit is ook de verklaring voor de blijdschap en het enthousiasme van de deelnemers na afloop van Slagkracht.

Ik hoop dat ik met het beantwoorden van deze top 3 jouw scepsis wat heb kunnen wegnemen en je mogelijk zelfs enthousiast heb weten te maken om een keertje mee te doen met Slagkracht!

Heb jij nog vragen over Het Nieuwe Golfen?

Reageer onderaan deze pagina op dit blog-artikel, we zullen dan ons antwoord eronder zetten.

Op jouw golfsucces!

Groet met impact 💥

Michel Put
Het Nieuwe Golfen

Je las een blogartikel van Het Nieuwe Golfen.

Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag is doorklikken naar de volgende stap in jouw golfleven.

Dit zijn jouw opties:

En verder?